Op het Nederlandse eiland Texel wordt op 12 december het traditionele “Ouwe Sunderklaas” gevierd. De feestelijkheid vindt dus plaats één week na 5 december; de dag van Pakjesavond van Sinterklaas. De traditie is op de 12e van de 12e , mits deze dag niet op een zondag valt. De benaming “Ouwe Sunderklaas” is Tessels voor “Oude Sinterklaas”.
De viering van “Ouwe Sunderklaas” is geheel anders dan op het vaste land. Op Texel is het een verkleedfeest met onherkenbare vermommingen en het laten horen van vreemde stemmen. De verklede personen gaan de deuren langs en houden de bewoners voor de gek. Later op de avond wordt onthuld wie er schuil gaan achter de vermommingen en is het veel, uitbundig feesten.
“Ouwe Sunderklaas” kent een lange traditie op het eiland Texel. Het feest wordt al gehouden in de 18e eeuw en heeft dan de naam “Ouwe Sunder” (Oude Sint). De nadruk ligt dan op het bestraffen van het kwade en het belonen van het goede van mensen en dan vooral kinderen.
In de laatste tientallen jaren is het een verkleedfeest met gezelligheid en wat satire. De actualiteit van het afgelopen jaar wordt op ludieke wijze nagespeeld en bespeeld. Hierbij worden ook attributen gebruikt. Deelnemen aan de avond staat open over iedereen en deelnemers, zowel jong als veel minder jong, worden beoordeeld door een jury. Als het donker is gaan eerst de verklede kinderen door de straten. Daarna komen de vermomde, grotere mensen naar buiten.
In alle dorpen van het eiland wordt “Ouwe Sunderklaas” gevierd. Met het feest van “Ouwe Sunderklaas” houden de bewoners van Texel een oude, unieke traditie in stand.
Op de dag na “Ouwe Sunderklaas” is het “naklazen”, waarbij er ook wordt gefeest.