Duitsland

In Duitsland is Sint-Nicolaas te bezoeken in onder meer:
– Aken/Burtscheid
– Dinkelsbühl
– Leipzig

~~~

AKEN/BURTSCHEID

Tot de Abdijkerk St. Johann-Baptist in Aken/Burtscheid behoort een bijzondere schatkamer. Deze ruimte is zwaar beveiligd en grenst aan de kerk. Tot de meeste waardevolle schatten behoort een Byzantijnse icoon van de Heilige Nicolaas. Dit is de “Nikolaus-Mozaiëk” uit 1180, die afkomstig is uit Constantinopel.

De mozaïekicoon toont een statige Nicolaas. De omlijsting van het kunstwerk dateert uit 1220 en is gerestaureerd in 1706. Op de sierrand van de icoon is een symbolische afbeelding van de vier evangelisten te zien, namelijk adelaar, engel, leeuw en stier. Aan de onderzijde van het lijstwerk is een beeldverhaal van de Heilige Nicolaas aangebracht. Het betreft de legende van de rijke joodse koopman, die tijdens zijn afwezigheid van de huisraad wordt bestolen. Door de bemiddeling van Nicolaas krijgt hij alles weer terug, waarna hij zich bekeert tot het christendom. Onderaan het kunstwerk zijn, in het klein, twee heiligen afgebeeld: Benedictus en Gregorius.

Helaas heeft de icoon enige schade opgelopen door brandende kaarsen. Hierdoor zijn enkele in de was gelegd mozaïekstukken verloren gegaan.

mozaïek-icoon in Aken/Burtscheid

De icoon heeft een opvallende relatie met zwangere vrouwen. Het kunstwerk is vaak naar hoogzwangere vrouwen gebracht. De bijna-barende vrouwen verzoeken biddend Nicolaas om voor een voorspoedige bevalling te zorgen en dat het kind gezond ter wereld komt.


Geplaatst 9 mei 2021

~~~

DINKELSBÜHL

Dinkelsbühl is een mooie stad met een eeuwenoude geschiedenis. De stad ligt aan “der Romantische Strasse”. Jaarlijks wordt er een “Weihnachtsmarkt”, kerstmarkt, gehouden. Gedurende deze markt bezoekt Sint-Nicolaas elke dag de kerstmarkt, die 4 weken lang wordt gehouden, namelijk van eind november tot vlak voor Kerstmis.

Geplaatst: 9 mei 2021

~~~

LEIPZIG

In het centrum van Leipzig staat de gotische hallenkerk met de naam “Sankt Nikolaikirche”. De grote kerk is aan de Heilige Nicolas gewijd, omdat hij de patroonheilige is van onder meer handelaren en kooplieden. De internationale handelaren zijn van oudsher in grote getale in en rond Leipzig gevestigd.

Met de bouw van deze Nicolaaskerk is begonnen in 1165. De locatie van de kerk ligt op de kruising van belangrijke handelswegen, welke Zuid-, Noord-, West- en Oost-Europa met elkaar verbinden. Van oorsprong is de kerk in de romaanse stijl gebouwd. In het begin van de 16e eeuw is de kerk vergroot tot een laatgotische hallenkerk. In de eerste jaren van de 20e eeuw heeft nog een aanbouw plaatsgevonden.

Sinds 1539, dat is in de periode van de Reformatie, behoort de kerk tot de protestantse gemeenschap. Later hebben katholieken toestemming verkregen ook de kerk te mogen gebruiken voor erediensten.

In deze kerk staat een indrukwekkend orgel met wel 84 registers op 4 manualen (toetsen van klavieren) en pedaal. De orgelmaker is Friedrich Ladegast (1818-1905) uit Weissenfels. Het orgel is gebouwd in de periode 1859-1862. Door dit orgel te maken heeft Ladegast een internationale reputatie opgebouwd. In 2005 is het orgel vernieuwd door de Firma Eule uit Bautzen en hierbij is het concept van Ladegast geëerbiedigd.

De “Sankt Nikolaikirche” krijgt internationale bekendheid in het najaar van 1989. Precies 450 jaar na de gebeurtenissen van de Reformatie in Leipzig. Het kerkgebouw wordt het centrum van een vreedzame ontwikkeling tegen de communistische overheersing. Dagelijks wordt er gebeden voor de vrede en het aantal biddende neemt gestaag toe. Het op massale wijze bidden sorteert effect en er komt een vreedzame evolutie op gang. Dit leidt tot het samengaan van Oost- en West-Duitsland en de val van de Berlijnse Muur.

Geplaatst 9 mei 2021

~~~