De omzet bij bedrijven aan cadeautjes om te geven met Sinterklaas stijgt elk jaar naar grote hoogte. Dit betekent niet alleen veel verkopen in winkels, maar ook via het internet. Opvallend is het meer en meer besteden door Sinterklaas per computer. Het webwinkelen is structureel geworden en hierdoor hebben bezorgdiensten steeds meer pakjes af te leveren namens de Sint.
Winkels van zelfstandigen doen veelal meer aan versiering van hun zaken dan grote winkelketens. Het aanbrengen van typerende versierselen in winkels en uitstalramen maakt de kleinere zaken meer onderscheidend. De versierde etalages zorgen voor passende sfeer in de Sinterklaastijd. Het goede gevoel wordt nog meer gestimuleerd door muziek in de winkelstraten te laten klinken. Zo worden Sinterklaasliedjes ten gehore gebracht door geluidsinstallaties in de straten en door het optreden van muziekpieten in het centrum van een plaats. De aankopen door Sinterklaas worden zo ook gestimuleerd.
Speelgoedzaken brengen gidsen uit. Een dubbeldikke speelgoedgids biedt een veelheid aan keuzemogelijkheden. Bij de artikelen staan QR-codes, die kinderen kunnen scannen en zo maken zij hun voorkeur kenbaar.
Het is niet iedereen gegeven cadeautjes in winkels te kopen; mensen met een smalle of lege portemonnee gaan de winkel niet in om een Sint-aankoop te doen. Zo biedt een ruilmarkt uitkomst voor minder kapitaalkrachtigen en ook voor hen die duurzaamheid voor ogen hebben.
Ook via het internet zijn koopjes te vinden, evenals bij zaken zoals De Kringloper. Zijn de feesten van de maand december voorbij dan zijn er heel wat winkels die van hun onverkochte voorraden af willen geraken. De prijzen van producten zijn dan ineens een stuk lager. Dit is het moment om goedkope cadeautjes voor volgend jaar te kopen. Het plezier van iets nieuws te krijgen in de Sinterklaastijd hoeft niet gepaard te gaan met ongebruikte goederen als speelgoed, boeken en kleding als cadeautje te krijgen. Producten, maar dan tweedehands, geven prima opties voor het geven van een geschenk.
Het betaalbaar houden van cadeautjes kan ook door zelfgemaakt speelgoed te knutselen. Het hele jaar op aanbiedingen letten en gebruik maken van de koopjes zorgen er ook voor dat een Sinterklaasfeest met een smalle beurs kan. Een andere mogelijkheid is een budget afspreken, dat als maximum geldt voor een cadeautje.
Sinds 2012 bewijst de Rotterdamse organisatie “Sint voor elke kind” dat het Sinterklaasfeest niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het kinderfeest vieren is financieel bezien, niet in elk gezin mogelijk. Met de hulp van sponsors, donateurs en vrijwilligers worden cadeautjes ingezameld, ingepakt en bezorgd. Het gaat hier over duizenden pakjes. Daarnaast wordt in samenwerking met verscheidene Rotterdamse scholen en theater Zuidplein een Sinterklaasfeest gevierd.
In 2024 heeft de stichting “Sintvoorieder1” meer dan 120.000 cadeautjes ingezameld. Hierdoor ontvangen zo’n 35.000 kinderen, die opgroeien in armoede, een cadeaupakket van Sinterklaas. De organisatie is in 2009 gestart en draait louter op tientallen vrijwilligers. De geschenken komen onder meer van ouderen die speciaal sparen voor dit goede doel. Daarnaast zijn er mensen die cadeautjes zelf maken, bedrijven met donaties en chauffeurs voor het gratis bezorgen. Hier is het motto van Sinterklaas relevant, namelijk “van weggeven wordt je blij”.
De kunst van het versieren vraagt niet enkel creativiteit, maar ook aandacht voor het verhogen van de stemming in de Sinterklaastijd. Dit gebeurt bij zaken en mensen thuis.
Menig kind maakt zich druk over de nog te krijgen cadeautjes. Is dan de intentie van Sinterklaas wel duidelijk? Het gaat in wezen niet over cadeautjes, maar meer om de gezelligheid en het fijn samen te kunnen zijn.
Geplaatst 30 november 2021
Laatst gewijzigd: 26 december 2024
~~~