Publicaties

Er zijn door mij vijf, Nederlandstalige boeken uitgebracht over Sint-Nicolaas en het Sinterklaasfeest. Deze uitgaven zijn:
– Canon van Sint-Nicolaas
– Schatkamers van Sint-Nicolaas
– Betekenis van Zwarte Piet (uitverkocht)
– Sint-Nicolaas in het Sprookjesbos (uitverkocht)
– Sint-Nicolaas bestaat echt (uitverkocht).

Deze werken worden hieronder besproken en de bestelmogelijkheid is aangegeven.

De opbrengst van verkochte boeken gaat integraal naar KiKa (Kinderen Kankervrij).

Jan van Wijk

~~~

CANON VAN
SINT-NICOLAAS

~~~het meest informatieve boek over Sint-Nicolaas~~~

De “Canon van Sint-Nicolaas” bespreekt zeven lijnen: leven, legenden, heilige, Bari, plaatsen, metgezellen en tradities. Binnen elke lijn worden vensters over onderdelen getoond met steeds een kernwaarde, die wordt toegelicht. Hierdoor is deze uitgave het meest veelzeggende boek over Sint-Nicolaas vanaf het eind van de derde eeuw tot heden.

De tekst op de achterzijde van de publicatie is van Geert Vandenhende, voorzitter Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen.

De uitgave heeft de afmetingen 171 mm bij 247 mm, telt 176 pagina’s, vele foto’s en is geheel in kleur. Het boek kent een aarde omslag. De prijs per exemplaar bedraagt € 21,00 en dit is inclusief verzending.

Door de verkoop van het boek wordt KiKa, Kinderen Kankervrij, gesteund.

Publicatie: 2023.

Bestellen?
Stuur een mail naar janvanwijk1010@gmail.com
met naam, adres, postcode, woonplaats en titel van het boek.
Maak het verschuldigde bedrag (€ 21,00) over aan J.C.M. van Wijk, bankrekeningnummer NL 60 RABO 0184 3397 15.

Bergen op Zoomse Bode van 1 november 2023
De Telegraaf 4 november 2023

~~~

SCHATKAMERS
VAN SINT-NICOLAAS

~~~de meest veelzijdige uitgave over Sint-Nicolaas~~~

De intrigerende titel “Schatkamers van Sint-Nicolaas” laat een zeer breed licht schijnen op de vele schatten van Sint-Nicolaas. Dit gebeurt met ruime aandacht voor onder meer het leven van Nicolaas en de vele legenden over hem. Verder worden belicht Nicolaas als heilige, zijn metgezellen, Bari, Saint-Nicolas-de-Port, Sint-Niklaas, Sint-Nicolaaskerken, Sint-Nicolaasfeesten in vele landen, erfgoed, lekkernijen, rijmen, gedichten, liederen, intochten, uittochten, pakjesavond, schoen zetten, Sint-Nicolaasgenootschap en vele persoonlijke ervaringen van de auteur. Dit boek is de uitgave voor liefhebbers van Sint-Nicolaas, het Sinterklaasfeest en ook voor schatgravers van Sint-Nicolaas. In het boek zijn meer dan 150 kleurenfoto’s opgenomen. De omvangrijke schatten maken dit boek tot de meest veelzijdige uitgave over Sint-Nicolaas en het Sinterklaasfeest in binnen- en buitenland.

Het voorvoorwoord is van Albert Van De Kerkhove, vicaris van het Bisdom Gent en het nawoord is geschreven door Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas en erevoorzitter Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen.

De publicatie “Schatkamers van Sint-Nicolaas” is van Woordliefde in samenwerking met het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen.

Door de verkoop van dit boek wordt het goede doel KiKa, Kinderen Kankervrij, gesteund.

Het boek is uitgebracht in 2018, telt 264 pagina’s, met de afmetingen 170 mm bij 245 mm en heeft een harde omslag. De prijs is € 22,00, inclusief verzending.

Publicatie: 2018.

Bestellen?
Stuur een mail naar janvanwijk1010@gmail.com met naam, adres, postcode, woonplaats, land en titel van het boek. Maak het verschuldigde bedrag over aan J.C.M. van Wijk, bankrekeningnummer NL60 RABO 0184 3397 15.

~~~

BETEKENIS
VAN
ZWARTE PIET
(uitverkocht)

~~~de feiten kennen en met kennis spreken over Zwarte Piet~~~

Zwarte Piet heeft een eeuwenoude traditie als metgezel van Sint-Nicolaas. In de loop van duizenden jaren is de figuur van de begeleider van Sint-Nicolaas sterk veranderd. De metgezel van Sint-Nicolaas is, via opvallend veel gedaanteverwisselingen, uiteindelijk de Zwarte Piet geworden, die bij miljoenen mensen zeer geliefd en populair is. Het boek is een handreiking aan voor- en tegenstanders om Zwarte Piet beter te leren kennen en te waarderen om met kennis over de metgezel van de Sint te spreken.

Deze uitgave gaat nader in op de geschiedenis van Zwarte Piet vanaf de tijd van Wodan, de verschijningsvormen in binnen- en buitenland, de ontwikkelingen, de commotie en de toekomst.

Met de verkoop van “Betekenis van Zwarte Piet” wordt het goede doel gesteund van Kinderen Kankervrij, KiKa.

Het boek is uitgebracht in 2014 en daarna is er een tweede druk verschenen. De uitgave telt 134 pagina’s, de afmetingen zijn 147 mm bij 210 mm en de prijs bedraagt € 8,00, inclusief verzending.

Bestellen?
Stuur een mail naar janvanwijk1010@gmail.com met naam, adres, postcode, woonplaats, land en titel van het boek. Maak het verschuldigde bedrag over aan J.C.M. van Wijk, bankrekeningnummer NL60 RABO 0184 3397 15.

~~~

SINT-NICOLAAS IN HET SPROOKJESBOS (uitverkocht)

~~~sprookjes gaan leven in een wereld vol wonderen~~~

Het boek staat vol belevenissen voor jong en minder jong met Sint-Nicolaas in het Sprookjesbos van De Efteling. Alle sprookjes worden intens beleefd en het is ervaringen delen met Sint-Nicolaas en bijzondere gebeurtenissen met de Goedheiligman meemaken. Met Sint-Nicolaas zijn er wonderbaarlijke ervaringen bij onder meer Doornroosje, Assepoester, Hans en Grietje en Sneeuwwitje. Daarbij is de Sint de trouwe verteller, enthousiaste gids en spitsvondige regisseur. Zijn metgezel volgt hem op de voet met vragen, meningen en ondeugende streken. Dit leidt tot ontelbare, verrassende en humorvolle voorvallen. Sint-Nicolaas en zijn metgezel maken dit boek tot een unieke, onvergetelijke reis in de sprookjeswereld. De rondgang in het Sprookjesbos bevat niet alleen vele autobiografische invloeden, maar ook onverwachte openbaringen in een wereld vol wonderen. De gebeurtenissen vormen een waar genieten voor iedereen, jong of minder jong. In dit boek laat een openhartige Sint-Nicolaas zich pas echt kennen als een betrokken, liefdevolle, creatieve en humorvolle bisschop.

Met de verkoop van deze uitgave wordt het goede doel gesteund van Kinderen Kankervrij, KiKa.

Het boek is uitgekomen in 2012 en spoedig is een tweede druk gevolgd. De uitgave telt 180 pagina’s en heel wat kleurenfoto’s. De afmetingen van het boek zijn 218 mm bij 148 mm en de prijs is € 8,00, inclusief verzending.

Bestellen?
Helaas is dit niet meer mogelijk, want het boek is uitverkocht.

~~~

SINT-NICOLAAS BESTAAT ECHT (uitverkocht)

~~~redenen te over om de echtheid van Sint-Nicolaas te ervaren~~~

Sint-Nicolaas heeft een belangrijke plaats in het leven van velen en … dit niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij de wat minder jonge mensen. Om de vooraanstaande plaats van het feest van Sint-Nicolaas op velerlei terreinen te belichten en de waarde van het grootse, jaarlijkse festijn te onderlijnen is dit boek geschreven.

In deze uitgave komt de Goedheiligman uitgebreid aan bod. Zo wordt over de geschiedenis van de Sint verteld en over de betekenis van Sint-Nicolaas in onze huidige samenleving. De in het boek uitgewerkte onderwerpen zijn onder meer volksheilige, pakjesavond, schoen zetten, liedjes, verlanglijstje, populariteit, kleding, Zwarte Piet, musea, pedagogische waarde, gedichten, zes december, uittocht en … hij bestaat echt!

Door de persoonlijke beleving van de schrijver uit zich deze uitgave in warmte, gevoel en liefde voor het belangrijkste culturele erfgoed in de samenleving in Nederland en Vlaanderen.

Met de verkoop van dit boek wordt het goede doel gesteund van Kinderen Kankervrij, KiKa.

Het boek is uitgebracht in 2010 en inmiddels is een tweede druk verschenen. De uitgave telt 128 pagina’s, de afmetingen zijn 148 mm bij 210 mm en de prijs bedraagt € 8,00, inclusief verzending.

Bestellen?
Stuur een mail naar janvanwijk1010@gmail.com met naam, adres, postcode, woonplaats, land en titel van het boek. Maak het verschuldigde bedrag over aan J.C.M. van Wijk, bankrekeningnummer NL60 RABO 0184 3397 15.

~~~