Percht is een gedemoniseerde figuur en bezit een duivelse, boze geest. Deze angstaanjagende verschijning kent de oorsprong in de voorchristelijke, heidense tijd.
Het woord “Percht” kan zijn afgeleid van “Perchta” en “Berchta”. “Perchta” is heel geliefd in de 13e eeuw en de naam staat voor “de glanzende” of “de stralende”. Zij is de godin van de schemerglans, namelijk van de ochtend- en avondschemering. Ook is zij de godin van vruchtbaarheid en leven, maar ook van duisternis en dood. Perchten zijn dan ontstaan door “Perchta”. Percht past bij Sinterklaas in de beeldvorming van kwaad en goed, donker en licht, straffen en belonen en ook van dood en leven.
“Berchta” is later een naam voor “Vrouw Holle” uit een sprookje van 1812 van de gebroeders Grimm; Jacob Ludwig Karl Grimm (1785-1863) en Wilhelm Karl Grimm (1786-1859).

In de 11e eeuw komt het woord “Perchttag” voor, de dag van de Percht.
In 1582 is voor het eerst een “Perchtenlauf” (Perchtenloop) beschreven. Dit is een jacht van Perchten en daarbij maken zij een rondgang langs huizen, waarbij soms getrommel klinkt.

Percht komt in delen van Oostenrijk (vooral regio Salzburg, Opper-Oostenrijk en Tirol) en Tsjechië voor als metgezel van Sinterklaas. In deze streken van Europa vormen zij verenigingen, die aan winterse optochten meedoen. Percht (Pekker) toont wat overeenkomsten met Krampus, maar is wat minder angstaanjagend. Perchten worden dan ook wel Krampussen genoemd. Perchten verschijnen in groep, trekken door de straten en willen de boze geesten van de winter verdrijven.
Perchten dragen houten maskers en veelal een dubbel masker, waarin het hele hoofd past. Zij hebben vaak hoorns op het masker en dragen harige, lichtgekleurde kleding, waaraan een of meer grote bellen zijn bevestigd. De Perchten maken stappen, rennen en springen. De sprongen maken zij om de vruchtbaarheid van het land te bevorderen.
Deze figuur lijkt op een duivel met een stok. Soms worden Perchten vergezeld door jongemannen die met zwepen knallen. In de groep Perchten zijn meermaals een of meer heksen vertegenwoordigd. Deze heksen vegen die de sneeuw en de winter weg. Het komt voor dat in de groep duivelse figuren ook Moosmandl aanwezig is; dit is een vruchtbaarheidsgeest die licht brengt in de donkere periode.
Perchten verschijnen in het openbaar in de periode van rond Sinterklaas tot en met de dag van Drie Koningen van 6 januari.
~~~