Myra is een stad en ligt in Lycië, dit is het zuidwesten van het huidige Turkije. In de tijd van Nicolaas is het een middelgrote, levendige handelsstad met ruim 100.000 inwoners, waarvan in het begin van de 4e eeuw een kwart het christelijk geloof belijdt. De stad is dan in aanzien vanwege de ligging voor de internationale handel. De op 4 kilometer van Myra gelegen haven Andriake draagt hier in belangrijke mate bij. De gesproken taal is Grieks. In het einde van de 3e en begin van de 4e eeuw leeft Nicolaas in Myra. Hij wordt ook genoemd “de Heilige Nicolaas van Myra”, omdat hij er bisschop is geweest en vele wonderen heeft verricht.
De grote bloei van Myra, als economische en culturele centrumplaats, duurt tot 808. In dat jaar nemen de moslims, onder leiding van Harun-al-Rashid (±763-809), de stad in en verdrijven de Romeinen. Meer dan een eeuw lang terroriseren deze Arabische bandieten de kustgebieden van Lycië. Harun-al-Rashid brengt de moslims naar het begin van hun gouden periode, die duurt van de 8e tot in de 14e eeuw. Na 808 slibt de haven van Andriake, die vlak bij Myra ligt, dicht en het welvaartsniveau van de bevolking zakt op drastische wijze.
In de 9e, 10e en 11e eeuw is Myra meermaals verwoest door Arabieren, die gedreven door hun moslimgeloof andere geloofsuitingen niet tolereren. Vooral in de tweede helft van de 11e eeuw richten de Seltsjoeken grote verwoestingen aan in Lycië en menige stad verandert in een ruïne. De Seltsjoeken behoren tot de Turkse stam Oguzen (Ogoezen). In 1087 is de situatie in Myra zeer bedreigend voor christenen en dit wekt de belangstelling van buitenlanders om het geraamte van de Heilige Nicolaas te redden. Venetiaanse handelaren zien brood in de relieken van Nicolaas. De gedachte is, dat relieken pelgrims trekken en dit brengt omzet met zich mee door overnachtingen, maaltijden, dranken en de verkoop van devotionalia. Zij besluiten het stoffelijk overschot van Nicolaas te redden. Vanuit Bari is ook belangstelling voor het stoffelijk overschot van de vermaarde heilige. Als handelaren in Bari vernemen van de plannen van de Venetianen, gaan ze snel op reis, want ze willen de concurrenten uit Venetië voor zijn.
Na de onlusten in de 11e eeuw verliest Myra de betekenis van groot handelscentrum. De achteruitgang wordt ook veroorzaakt door overstromingen van de rivier Myros en het nalaten van herstelwerkzaamheden. De haven van Andriake slibt dicht en verandert in een moeras.
In de 19e eeuw stuurt de Russische Tsaar Nicolaas I, tsaar van 1825 tot in 1855, een expeditie naar Myra om restanten van de grafkerk van de Heilige Nicolaas te redden. De Russen kopen grond en starten met het bouwen van een nieuwe kerk op het lege graf van de beroemde heilige. Echter, de Turkse overheid werkt niet mee om de Russische plannen te laten uitkomen. Vervolgens doet de tijd weer wat werk en opnieuw raakt de kerk in vervallen staat. Een omwenteling gebeurt tussen 1962 en 1965; de Turkse overheid krijgt belangstelling voor de zwaar onderkomen kerk en deze wordt gerestaureerd. Hierdoor wordt de plaats weer bezocht door pelgrims en leveren deze bezoeken inkomsten op.
Geplaatst: 9 mei 2021
Laatst gewijzigd: 6 januari 2023