Spanje

BARCELONA

In de Catalaanse hoofdstad Barcelona staat de kathedraal van de stad, de “Catedral de Barcelona”, aan het Plan Seu 3. De volledige naam van het imposante gebouw is “de kathedraal van het Heilig Kruis en van de Heilige Eulàlia, maagd en martelares”. Eulàlia van Mérida (292-304) is de co-patrones van de stad. De kathedraal is gebouwd in de neogotische stijl en met de realisatie is in 1298 begonnen. Echter, de bouw heeft eeuwen geduurd en is pas voltooid in 1913 met drie torens aan de westzijde.

In de zijkapel van de Heilige Clara en Heilige Catharina zijn vele houten panelen beschilderd, waaronder een met Sint-Nicolaas. Hij is met drie gouden ballen afgebeeld. De panelen zijn gemaakt in de periode 1454-1458.

In de zijkapel van de “Maagd op de Pilaar” is de Heilige Nicolaas ook aanwezig. Een anoniem beeldhouwer heeft in de 18e eeuw een kunstwerk gemaakt met een verguld houtreliëf. Sint-Nicolaas wordt geflankeerd door de Heilige Thecla en de heilige Barbara.

Geplaatst 9 mei 2021

~~~

CÓRDOBA

Sint-Nicolaaskerk in Córdoba
verwijzing naar de Sint-Niclaaskerk te Córdoba

De Sint-Nicolaaskerk in Córdoba heeft de naam “San Nicolás de la Villa” (Sint-Nicolaas van de stad). De kerk is een van de 12 godshuizen die in Córdoba zijn gebouwd na de verovering op de moren door Ferdinand III (±1201-1252), ook genoemd de heilige Ferdinand (San Fernando), koning van Castilië (1217-1252) en van Léon (1230-1252). Hij verovert Córdoba in 1236 op de moren en bevrijdt in 1246 Jaén en in 1248 Sevilla van hen.

Het gebouw heeft verscheidene stijlen, als gotiek en barok, die zijn ontstaan door uitbreiding en renovaties. De kerk kent een opvallende toren en deze is gerealiseerd op de overblijfselen van een islamitische minaret.

ingang van de Sint-Nicolaaskerk in Córdoba

De hoofdingang is een groot portaal en is gebouwd in de 16e eeuw volgens de stijl van de renaissance. Het ontwerp is van architect Hernán Ruiz de Jongere, ook genoemd Hernán Ruiz II (±1514-1569). Het interieur van de Nicolaaskerk toont vierkante apsissen. De kerk heeft drie schepen zonder transept. De doopkapel is van 1555.

Nicolaas in de Sint-Nicolaaskerk te Córdoba
altaar met retabel in de Sint-Nicolaaskerk te Córdoba

In het retabel van het hoofdaltaar staat centraal een groot beeld van Sint-Nicolaas. Hij heeft de staf in de linkerhand en aan de voeten verblijven drie kinderen in een tobbe.

schilderij van Josemaria Escrivá de Balaguer y Albás in de Sint-Nicolaaskerk te Córdoba

In de Nicolaaskerk hangt ook een schilderij met Josemaria Escrivá de Balaguer y Albás (1902-1975), priester en stichter van Opus Dei, die in 2002 heilig is verklaard. De tekst onder het kunstwerk maakt melding van het bezoek van hem op 20 april 1938. Hij heeft hier gebeden en heeft de ontwikkeling van apostolische werkzaamheden toevertrouwd aan de voorspraak van Sint-Nicolaas: “Sint-Nicolaas zorgt voor het huis”.

De kerk is dagelijks geopend.

gebouw aan de Plaza de San Nicolás in Córdoba
gebouw nabij de Nicolaaskerk te Córdoba (toren van Sint-Nicolaas).

Adres: San Nicolás de la Villa, Plaza de San Nicolás, 14003 Córdoba.

~~~ ~~~ ~~~

In de imposante, wereldvermaarde moskee/kathedraal van Córdoba is een kapel toegewijd aan de Heilige Nicolaas van Myra. De kapel is in restauratie op het moment van het bezoek in oktober 2023.

Geplaatst: 21 oktober 2023

~~~