In Oostenrijk wordt het Sint-Nicolaasfeest groots gevierd met elk jaar activiteiten op 5 en/of 6 december.
De vooravond van de dag van Sint-Nicolaas wordt daar “Klaubautag” genoemd. Dit is dus de avond van 5 december. Sint-Nicolaas en de duivelse Krampus vertonen zich ook op kerstmarkten.
Sint-Nicolaasfeesten zijn er vooral in Tirol en in dan in West-en Zuid-Oostenrijk en ook in Noordoost-Italië.
In de regio Salzburg, delen van Opper-Oostenrijk en Tirol gaan Perchten door de straten. Het zijn duivelse figuren, die de boze geesten van de winter verdrijven. Dit gebeurt rond de jaarwisseling.
In Oostenrijk is Sint-Nicolaas onder andere de beschermheilige van de bakkers. In de streken van de Alpen is hij de patroonheilige van de herders en de beschermer van de kudden dieren, zoals koeien en schapen.
Geplaatst: 9 mei 2021
Laatst gewijzigd: 15 september 2024
~~~
Sint-Nicolaas is in Oostenrijk veelvuldig te zien.
Een selectie is gemaakt en hieronder wordt aandacht besteed aan de heilige Nicolaas in:
– Feldkirch
– Linz
– Melk
– St. Michael im Lungau
~~~
FELDKIRCH
In het centrum van Feldkirch staat aan de Domplatz 6 de “Domkirche St. Nikolaus”. De gotische kerk is gebouwd in 1478 en is sinds 1968 opgewaardeerd tot kathedraal. De eerste vermelding van een Nicolaaskerk in Feldkirch is van 1287.
Sint-Nicolaas is op vijf plaatsen in de kathedraal aanwezig. Boven de toreningang staat een zilveren buste van de heilige op een zandstenen console. Het is een beeld uit ±1700 en Nicolaas heeft in de linkerhand het evangelieboek met daarop 3 ballen. In de rechterhand houdt hij de kromstaf vast. Dit beeld is in 1796 in Zwitserland gekocht. Met de prijs zijn verdedigingskosten betaald en ook losgeld voor de plaats van aankoop. Dit beeld herinnert aan vrede en solidariteit.
In de zijnis van het Maria-altaar uit 1478, dat zich bevindt links van het hoofdaltaar, staat een beeltenis van Nicolaas. Hij is afgebeeld naast Maria.
In het kruisingsbeeld uit 1551 is de Heilige Nicolaas aanwezig en aan de zijwand, onder de ruimte van het zangkoor, is een icoon die in 2006 is gewijd. De Nicolaasicoon is van Karl Abraham Selig (1959) uit Feldkirch.
Centraal achter het hoofdaltaar is Nicolaas verbeeld als kerkpatroon in een glas-in-loodraam. Dit centrale, kleurrijke raam is gemaakt in 1960-1961 door Martin Häusle (1903-1966) uit Feldkirch.
Geplaatst: 3 september 2022
~~~
LINZ
De kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis (“Maria-Empfängnis-Dom”) te Linz is gebouwd in de periode 1862-1924. Het kerkgebouw heeft een indrukwekkend hoge toren van maar liefst 135 meter. De architect van het imposante bouwwerk is Vincenz Statz (1819-1898) uit het Duitse Keulen.
In de kathedraal zijn vele beelden te zien, waaronder een afbeelding van de heilige Nicolaas. Het is een beeltenis van mozaïekstenen. Met de rechterhand maakt Nicolaas een zegenend gebaar en in de linkerhand heeft hij het evangelieboek vast met daarop drie gouden ballen. Ook de staf heeft Nicolaas in de linkerhand.
Adres: Herrenstrasse 26, Linz.
Geplaatst: 2 oktober 2023
~~~
MELK
In “Stift Melk”, ofwel “Klooster Melk” bevindt zich in de kerk, links achterin, de kapel van de Heilige Nicolaas. De kunstwerken in deze kapel zijn vervaardigd door Paul Troger (1698-1762), deze vermaarde beeldhouwer, etser, schilder en tekenaar heeft meer werken in het klooster uitgevoerd.
Het centrale deel van het altaar toont de schildering dat engelen de Heilige Nicolaas naar de hemel begeleiden. De ene engel houdt het evangelieboek, met daarop drie gouden ballen, vast. De andere engel neemt de kromstaf van de bisschop mee.
Aan de linkerzijde van de kapel is de afbeelding te zien, dat Nicolaas in een droom keizer Constantijn maant de opgesloten en ter dood veroordeeld drie generaals vrij te laten.
In de rechterzijde van de kapel is een schip in zware storm te zien. Nicolaas treedt hier reddend op. Ook laat de kapel de helpende Nicolaas zien, als hij drie zussen redt van de prostitutie door hen geld te geven.
Geplaatst 9 mei 2021
~~~
ST. MICHAEL IM LUNGAU
In de plaats St. Michael im Lungau staat de eeuwenoude parochiekerk van St. Michael. Het oudste deel is uit 1147, waar nu het volksaltaar staat. In de 13e eeuw is in de kerk de Augustinuskapel gebouwd, die later Noodhelperskapel wordt genoemd. Deze kapel is gelegen links van het hoofdaltaar.
Het barokke altaar van de kapel is in 1747 geplaatst. Het altaarschilderij toont de 14 noodhelpers en deze zijn Achatius, Aegidius, Barbara, Blasius, Catharina van Alexandrië, Christoffel, Cyriacus, Dionysius, Erasmus, Eustachius, Joris, Margaretha, Pantaleon en Vitus. Deze afbeelding wordt geflankeerd door de heilige Nicolaas en de heilige Martinus. Het beeld van de staande Nicolaas is van hout en meet zo’n 150 cm. De Sint houdt in de rechterhand de staf vast en de linkerhand draagt het evangelieboek met daarop drie gouden ballen.
Naast de parochiekerk staat de achthoekige Wolfgangkapel, die als tijdelijke ruimte voor pas overledenen dienst doet. Hier is Nicolaas met een schip vertegenwoordigd.
Geplaatst: 24 september 2023
~~~