Italië

In Italië is er veel van de Heilige Nicolaas te zien en bewonderen. In deze rubriek is een selectie gemaakt van bijzondere afbeeldingen, verhalen en vieringen van Sint-Nicolaas.

Deze rubriek breidt zich verder uit.

De plaatsen in deze rubriek zijn alfabetisch gerangschikt, namelijk:

-Bari
-Brindisi

~~~

BARI

In een aparte rubriek van sint-nicolaas.eu komt Bari, de stad van Sint-Nicolaas in Italië, uitgebreid aan bod.

Geplaatst 9 mei 2021

~~~

BRINDISI

In het historische centrum van het Zuid-Italiaanse Brindisi staat aan de Piazza di San Giovanni, op nummer 5, de Tempio di San Giovanni al Sepolcro (Tempel van de Heilige Johannes van het Graf). Deze kerk wordt ook genoemd “Chiesa del Santo Sepolcro”, ofwel “Kerk van het Heilig Graf”. Het is een godshuis met de vorm van een rotonde en is geïnspireerd door de “Rotonde van Anastasis” (Rotonde van de Opstanding). Dit cirkelvormige gebouw heeft de vorm van de kerk, die in de middeleeuwen is gebouwd rond het Heilig Graf in Jerusalem en door kruisvaarders is beschermd.

kerk van het Heilig Graf in Brindisi

De kerk dateert uit de 11e eeuw, het Normandische tijdperk, en Brindisi behoorde toen tot de heersende Noormannen. In de 12e en 13e eeuw heeft de kerk toebehoord aan de kanunniken van het Heilig Graf. Een kanunnik is een eretitel voor een geestelijke, die lid is van een eigen gemeenschap (kapittel). Paus Honorius III (1216-1227), de geboren Italiaan Cencio Savelli (1160-1227), had deze kerk onder bescherming. De huidige naam van de kerk is ontstaan in 1489 door Paus Innocentius VIII (1484-1492), geboren in Italië met de naam Giovanni Battista Cibo (1432-1492). Deze paus verklaarde de kerk als eigendom van de Orde van het Ziekenhuis van San Giovanni in Jerusalem en Rhodos.

fresco’s in Brindisi
fresco’s in Brindisi

In de kerk zijn oude fresco’s te zien. Het Italiaanse woord “fresco” is de naam van een schilderwijze met waterverf op een muur, pilaar of plafond, waarvan de ondergrond uit vochtige kalk bestaat. Na droging van schildering en ondergrond vormen deze twee componenten één geheel.

fresco’s in Brindisi

Door een aardbeving in 1761 hebben kerk en fresco’s veel schade opgelopen. De overblijfselen van de fresco’s uit de periode rond 1400 laten onder meer zien Maria, Christus en Nicolaas. De Heilige Nicolaas is op twee, beschadigde fresco’s zichtbaar. Dat Nicolaas hier is verbeeld, komt door de vermaardheid van de heilige in dit deel van Italië.

4 november 2021

~~~