Sint Nicolaas

INTOCHT

Elk jaar komt Sinterklaas in België en Nederland aan. Dit is steeds een feestelijke gebeurtenis en brengt veel belangstellenden op de been. Sinterklaas en zijn metgezellen worden officieel verwelkomd door de voorzitter van de organisatie van de intocht. In elke plaats is er ook een hoogwaardigheidsbekleder, als burgemeester, locoburgemeester of wethouder (schepen) die een toespraakje heeft voor de Spaanse gasten en de vele toeschouwers. In ‘s-Gravenhage is tevens de ambassadeur van Spanje aanwezig.

Er is sprake van een intocht te Leiden op 4 december 1840, dit meldt de Leydse Courant op 27 november 1840. Echter, hier wordt niet gesproken van een officiële intocht met ontvangst door een afvaardiging van het stadsbestuur. Verder zijn er stoeten te Zwolle in 1873, Utrecht in 1876 en Amsterdam in 1878. De organisatoren zijn onder meer boeren, studenten en grappenmakers.

intocht te Bergen op Zoom
intocht te Bergen op Zoom

De eerste, officiële intocht met ontvangst door de burgemeester, is gehouden in het Nederlands-Limburgse Venray. Dit gebeurde in 1888 en daarna heeft de officiële intocht op vele plaatsen navolging gekregen. Vrijwel steeds wordt de Sint ontvangen door de burgemeester van de plaats. De burgemeester verwelkomt de hoge, Spaanse gasten en de Sint zegt dat hij weer blij is hier te zijn.

Op 22 november 1952 is er de eerste, grote intocht in Amsterdam. De omroep NTS maakt hiervan voor het eerst een registratie van die op de televisie wordt uitgezonden. De populaire presentatrice Mies Bouman (1929-2018) verwelkomt Sinterklaas met zijn metgezellen aan de kade nabij de Sint-Nicolaasbasiliek, naast het Centraal Station. De Sint neemt plaats op zijn schimmel en wordt vergezeld door vele Zwarte Pieten en muziekkorpsen. Bij deze intocht zijn zo’n half miljoen bezoekers aanwezig, waaronder ook Juliana (1909-2004), koningin der Nederlanden (1948-1980) met haar jongste dochters Margriet (1943) en Marijke (1947-2019). In 1967 wordt de eerste, grote, landelijke intocht op de televisie georganiseerd, die in kleur wordt uitgezonden.

In 1952 is er ook in Rotterdam de eerste intocht en wel met de boot “Erasmus” op woensdagmiddag, als de kinderen vrij van school zijn. In 1960 komt de intocht in Rotterdam op de televisie en dit na 8 jaar de intocht te Amsterdam te hebben uitgezonden. Voor de intocht in Rotterdam zijn filmopnamen gemaakt van het vertrek van Sint en Pieten uit Madrid. Ook de aankomst in Hoek van Holland is opgenomen. Daar stapt de Sint met zijn gevolg over op een andere bot om in Rotterdam aan te koen. Sinterklaas (Onno Ruding, 1939, 4e jaarstudent, praeses (voorzitter) van de studentenvereniging en later minister van Financiën (1982-1989) en bankier wordt welkom geheten door televisiepersoonlijkheid Mies Bouman aan de Parkkade. De boot brengt de Sint en zijn gevolg van het “Spaanse land” (Hoek van Holland) naar Rotterdam. De aankomst is aan de Parkkade, waarbij ook dieren van Diergaarde Blijdorp aanwezig zijn. Daarna vindt een rijtour plaats naar de Coolsingel. Op het stadhuis worden Sinterklaas en zijn metgezellen ontvangen door Gerard Ewout van Walsum (1900-1980), burgemeester van Rotterdam (1952-1965). Sinds halverwege de 20e eeuw organiseert het SNIC (Sint Nicolaas Intocht Comité) de intocht te Rotterdam. Onno Ruding is Sinterklaas in Rotterdam in de periode 1959-1965. De studenten die achter het SNIC staan, leveren op deze wijze een grote bijdrage aan de cultuur in de Maasstad. Daarnaast is de omvangrijke activiteit een prima gelegenheid voor hen ervaring op te doen met het opzetten van een groot evenement.

In 1954 is op de televisie de landelijke intocht, die via de Eurovisie in 7 landen wordt uitgezonden.

Tijdens de intocht in 1965 te Vlissingen gooit Sinterklaas demonstratief de zak van Zwarte Piet over boord. Het is een daad om kinderen niet meer bang te laten zijn, dat zij worden meegenomen naar Spanje.

In Antwerpen en Brussel is de intocht van Sinterklaas in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw opvallend vroeg geweest. Zo komt de Sint al in de eerste helft van oktober aan te Antwerpen. De aankomst met de boot is aan Het Steen en daarna gaat de stoet, met onder meer praalwagen, dieren, acrobaten en muziekkorpsen naar de Grote Markt. Daar verwelkomt de burgemeester of de schepen de Goedheiligman.

Sinds de commotie over Zwarte Piet stelt menig gemeente meer eisen aan de organisatie van de intocht van Sinterklaas. Een vergunning wordt dan ook niet meer zo snel verleend in vergelijking met wat jaren terug. Dit geldt ook voor het toekennen van gemeentelijke subsidies aan een intochtcomité. Aanvullende eisen, zoals een plan indienen tegen ordeverstoringen buiten de straten en pleinen van het evenement en het uitwerken van een calamiteitenroute. Bij een intochtorganisatie komen dan reacties op, die neerkomen op het zich onredelijk opstellen van een gemeente en de indruk wordt gewekt dat de gemeente beslist niet meewerkt. Dit geldt met name voor het organiseren van een intocht met traditionele pieten. In de praktijk betekent de houding van de gemeente dat een intochtorganisatie niet aan alle eisen kan voldoen en het evenement niet doorgaat, zoals in het Zuid-Hollandse Rijswijk in 2024.

*Intocht in Bergen op Zoom in 2022

De stad Bergen op Zoom maakt veel werk van de intocht en is daardoor onderscheidend in Nederland. Er is vooral veel muziek, enkele wagens die een tafereel typeren van het Sinterklaasfeest, vele Pieten en natuurlijk Sinterklaas op de trouwe schimmel. Van aankomst op de loswal van dekhaven gaat een uitbundige stoet naar het centrum van de Markiezenstad. Op het bordes van het “Oude Stadhuis” is er de ontvangst door de burgemeester.

in menige plaats wordt de Sint ontvangen door de burgemeester, zo ook in Bergen op Zoom voor het bordes van het stadhuis (2022)
*Intocht in Antwerpen in 2023

De landelijke intocht van Sinterklaas en zijn trouwe metgezellen vindt in Vlaanderen plaats te Antwerpen. Sinterklaas met zijn gevolg komt per boot aan in de haven bij Het Steen en gaat vervolgens naar de Grote Markt. Daar wordt hij ontvangen door de burgemeester of een van de schepenen. In de jaren 50, 60 en 70 van de 20e eeuw doen ook praalwagens, dieren, acrobaten en muziekkorpsen mee in de stoet van de intocht. In Nederland wordt elk jaar een andere aankomstplaats gekozen. Voor deze landelijke intocht is er een vaste plaats op de jaarkalender, namelijk half november. De intocht vindt plaats op de eerste zaterdag na 11 november, dat de feestdag is van Sint-Maarten. De vroegste intocht is dan op 12 november en de laatste mogelijkheid is 18 november.

intocht Antwerpen 2023
intocht Antwerpen 2023
intocht Antwerpen 2023

De intocht van de Sint met zijn gevolg te Antwerpen gebeurt in 2023 onder verre van ideale weersomstandigheden. Het regent veel en hard; bijgevolg zijn de Spaanse gasten en toeschouwers doornat. De Sint besluit niet op zijn schimmel te stappen, maar kruipt even in een koets om vervolgens weer uit te stappen en te voet verder te gaan naar de Grote Markt. De trouwe schimmel gaat zonder Sinterklaas verder.

veel regen bij de intocht in Antwerpen 2023, de Sint gaat te voet en de schimmel is zonder berijder
*Intocht te Brugge in 2024
intocht van Sinterklaas in Brugge. De Sint stapt in de boot aan de Rozenhoedkaai op 24 november 2024.

Op zondag 24 november 2024 is de aankomst van Sinterklaas in het schilderachtige centrum van het West-Vlaamse Brugge. Rond 14.30 uur gaan onder meer Sinterklaas, een Piet en een afgevaardigde van het gemeentebestuur aan boord van een rondvaartboot aan de Rozenhoedkaai. De watertocht van de Sint en zijn gevolg gaat naar Oud Sint-Jan. Daar stapt hij uit de boot, wandelt langs vele belangstellenden en neemt vervolgens plaats in een koets. De kleine stoet gaat naar ’t Zand en daar aangekomen, gaat Sinterklaas een podium op en spreekt hij enkele duizenden toe, waaronder vele kinderen, ouders en heel wat grootouders. Op een groot scherm is Sinterklaas vanaf ver te zien en te horen. Dit is prima geregeld voor de belangstellenden die niet voor het podium staan.

Intocht in Brugge op 24 november 2024.
Intocht in Brugge op 24 november 2024.

Sinterklaas ziet er heel verzorgd uit. Dit kan niet worden gezegd van de vele Pieten. Zij hebben een paar roetvegen op het gezicht en zijn daardoor makkelijk herkenbaar door niet alleen grote, maar ook kleine aanwezige vrienden en bekenden. De kleding van de Pieten is verre van verzorgd en de meesten hebben geen baret op. Heel wat Pieten lopen niet mee in de stoet, maar zwerven door de straten. Hierdoor geeft het geheel een rommelige aanblik. Bij de intocht is er weinig muziek; slechts één korps begeleidt Sinterklaas bij zijn intrede in de stad. Van een stoet is dan ook weinig sprake. Een gemiste kans voor een stad als Brugge.

Intocht in Brugge op 24 november 2024.
Sinterklaas en Piet in de koets bij de intocht te Brugge op 24 november 2024

In het centrum van Brugge zijn de aankledingen van de winkels veelal in kerstsfeer. Aan Sinterklaasversiering is, buiten enkele banketbakkerszaken, nauwelijks wat te zien.

Intocht in Brugge op 24 november 2024. De Sint is op een groot scherm te zien op het grote terrein van ’t Zand.
*Intocht in Middelburg in 2024

Op zaterdag 16 november 2024 komt Sinterklaas in heel veel plaatsen aan, waaronder in het Zeeuwse Middelburg. De Sint en vele Pieten arriveren in de haven met Pakjesboot 2.0.

intocht in Middelburg op zaterdag 16 november 2024 met Pakjesboot 2.0
intocht in Middelburg op zaterdag 16 november 2024 met pakjesboot 2.0
intocht in Middelburg op zaterdag 16 november 2024 met Pakjesboot 2.0

 

intocht in Middelburg met rondgang door het centrum van de stad op zaterdag 16 november 2024

Op zaterdag 16 november 2024 komt Sinterklaas en zijn Pieten aan in Middelburg. Een erg kleine stoet volgt een route met de Sint, Pieten en een orkest door het oude centrum van de Zeeuwse hoofdstad en daarna is er de ontvangst voor het stadhuis, waar velen aanwezig zijn. Sinterklaas en zijn trouwe schimmel komen heel verzorgd over.

welkom aan Sinterklaas op de Markt inn Middelburg op zaterdag 16 november 2024
*Intocht in Tilburg in 2024
intocht in Tilburg op zondag 17 november 2024

Op zondag 17 november 2024 is er de intocht van Sinterklaas en zijn gevolg in de stad Tilburg. De aankomst is aan de Piushaven en daarna maakt een vrije stille, kleine stoet een rondgang door het centrum van Tilburg. In de stoet zijn onder meer vele Pieten te zien, een Pietenorkest op een wagen zorgt voor muziek en natuurlijk rijdt Sinterklaas op zijn schimmel.

intocht in Tilburg op zondag 17 november 2024

Later in de middag is er een ontvangst op het Willemsplein, waar vele kinderen met hun ouders en/of grootouders samenkomen.

intocht in Tilburg op zondag 17 november 2024
intocht in Tilburg op zondag 17 november 2024

 

 

 

Geplaatst 9 mei 2021
Laatst gewijzigd: 24 december 2024

~~~

©2024 Sint-Nicolaas - All rights reserved