Behalve Nicolaas van Myra zijn er nog andere geestelijken geweest die de naam Nicolaas hebben gedragen, waaronder Nicolaas van Pharroa, die ook Nicolaas van Sion wordt genoemd.
Enige historische gegevens van Nicolaas van Myra en deze van Nicolaas van Pharroa (Sion) zijn in de loop van de eeuwen wat in elkaar gevloeid. Dit betreft onder andere de ouders van Nicolaas van Myra, waarvan de namen toebehoren aan de ouders van Nicolaas van Pharroa. Nicolaas van Pharroa leefde in de 6e eeuw. Nicolaas wordt monnik, op zijn 19e jaar wordt hij benoemd tot abt van het klooster Sion en later wordt hij tot bisschop van Panara gewijd. Het leven van Nicolaas speelt zich voornamelijk af in Lycië, dat nu tot Turkije behoort. Van Nicolaas wordt ook verteld dat hij kloosters sticht en kerken opricht. Hij pelgrimeert tweemaal naar het Heilig Land om er onder andere de grafkerk te Jeruzalem te bezoeken. Dit bezoek komt overeen met hetgeen over Nicolaas van Myra wordt verteld. Ook zou Nicolaas van Myra, vaak na de geboorte de borst weigeren en rechtop in het badje staan. Op zijn 19e wordt Nicolaas van Myra tot priester gewijd. Over Nicolaas van Pharroa (Sion) wordt verteld dat hij met 19 jaar tot abt wordt benoemd.
Nicolaas van Pharroa (Sion) sterft op 10 december 564, nadat hij ziek is thuisgekomen van de jaarlijkse herdenking van Nicolaas op 6 december te Myra, dat niet ver van Pharroa en Panara ligt. Hieruit blijkt dat er al in de 6e eeuw herdenkingen waren van Nicolaas van Myra in de grafkerk.
Naar de werkelijke historie van Nicolaas van Myra en Nicolaas van Pharroa (Sion) wordt onderzoek gedaan. Er wordt in de 6e eeuw een levensbeschrijving gemaakt van Nicolaas van Pharroa (Sion), namelijk de in het Grieks geschreven “Vita Nicolai Sionitae” (Vita di Nicola di Sion). Een uitgebreid historisch onderzoek vindt plaats halverwege de 18e eeuw. De uitkomsten van dit bronnenonderzoek maken een einde aan de vermenging van gegevens over Nicolaas van Myra en Nicolaas van Pharroa (Sion). Wat aan Nicolaas van Myra is toegeschreven, zoals namen van ouders, als baby rechtop in het badje staan en de moederborst weigeren op vastendagen komt Nicolaas van Pharroa (Sion) toe. Het is Nicolò Carmine Falcone (1681-1759), aartsbisschop van San Serverina in Italië (1743-1759), die de meer juiste, historische feiten openbaar maakt.
Geplaatst: 12 mei 2021