~~~
In ‘s-Hertogenbosch is Sint-Nicolaas meermaals te ontmoeten. In dit onderdeel worden belicht de heilige in de kathedraal van Sint-Jan, het stadhuis en de Sint-Catharinakerk.
~~~
Het centrum van de Brabantse provinciehoofdstad ‘s-Hertogenbosch staat de imposante kathedraal Sint-Jan. Rond 1220 is begonnen met de bouw van een romaanse kerk, toegewijd aan Sint-Jan en hiervan is de onderbouw van de toren nog het bewijs. Met het huidige gebouw is gestart in 1350. In 1380 is het wonderbeeld van de Zoete Lieve Vrouw gevonden en in kerk geplaatst. In 1929 krijgt de Sint-Jan de eretitel “basiliek”. In de grote basiliek is ook een beeld van Sint-Nicolaas te zien. Het staat hoog tegen een pilaar, rechts voor het altaar.

~~~
In ‘s-Hertogenbosch is nog meer van Sint-Nicolaas te zien, namelijk in het stadhuis, dat aan Markt 1 ligt. In de statige trapopgang van de herentrap, liggend aan de hal van het 13e eeuw stadhuis, hangt het reusachtige schilderij “Sint Nicolaas als patroon van het Beenhouwersgilde”. Nicolaas is in het midden afgebeeld, als de patroonheilige van het slagersgilde, aan de rechterkant zijn 3 kinderen in de ton zichtbaar. Dit verwijst naar de legende van de 3 priesterstudenten, die in stukken zijn gesneden om te worden opgegeten. Aan deze zijde van het kunstwerk zijn ook geschilderd enige schapen en engelen. Aan de linkerzijde zijn twee runderen te zien en hun aanwezigheid duidt op het patronaat van de slagers van ‘s-Hertogenbosch, dat is genoemd naar de Heilige Nicolaas. In 1789 is het kunstwerk gemaakt door Quirinus van Amelsfoort (1762-1820) en Niclaudius Frederik Knip (1741-1808). De afmetingen van het grote kunstwerk zijn 220 cm bij 530 cm. Het imposante doek heeft tot 1810 gehangen in het Vleeshuis. Door de afbraak van dit gebouw heeft het schilderij een nieuwe plaats gevonden en dat is het stadhuis.

Het stadhuis is in de loop van de eeuwen vergroot. De uitbreiding heeft onder andere plaatsgehad in het begin van de 17e eeuw door het stadhuis te verbreden en verdiepen. Westelijk naast het stadhuis stond een groot pand, dat behoorde tot het Kramersgilde en had de naam “Het Huys van Sint Claes”. Door de verbouwing en vergroting van het stadhuis is het voormalige huis met de naam van de Heilige Nicolaas niet meer zichtbaar.

Opvallend is wel dat de plaats van het grote Nicolaas-schilderij in de trapopgang van het stadhuis ooit behoorde tot het huis van Sint-Nicolaas.
~~~
In de Sint-Catharinakerk, voorheen genoemd de Kruiskerk of Kruisherenkerk is de heilige Nicolaas aanwezig. In deze kerk komen verscheidene geloofsrichtingen samen om elk hun vieringen te houden, waaronder de orthodoxe Johannes van Damascusgemeenschap.

Nicolaas is te zien op een icoon, links op de iconostase. Dit is de wand met de grote iconen, die de altaarruimte voor priesters afscheid van het schip waar de gelovigen staan. Ook is Nicolaas afgebeeld op een icoon met vier heiligen.

De kerk is veelal geopend op de 2e en 4e zondag van de maand als om 11.00 uur een viering begint.
Adres Sint-Catharinakerk: Kruisbroedershof 4, 5211GX ‘s-Hertogenbosch.
~~~