Sint Nicolaas

MEDIA

Onderdelen van het Sinterklaasfeest komen veelvuldig in media, zoals op allerlei sociale media. In bladen, films, kranten, radio, televisie en webstekken verschijnen berichten en foto’s over bijzondere voorvallen van Sinterklaas en zijn metgezellen. Speciale programma’s van de Sint en zijn gevolg worden gemaakt en zelfs dagelijkse uitzendingen brengen de Sint en zijn medereizigers veelvuldig in beeld.

In de periode half november – begin december wordt op de gesubsidieerde, Nederlandse televisie al vele jaren het Sinterklaasjournaal uitgezonden. Dagelijks komt een aflevering op de buis en deze staat bol van grappige, spannende en confronterende situaties. Het format van vervolgafleveringen is eenvoudig en sterk. Het Sinterklaasjournaal trakteert de kijkers op vergaande spanning; Sinterklaas maakt heel wat benarde situaties mee. Zo belandt hij in het ziekenhuis en wordt door een arts behandeld met een cirkelzaag. Er klinkt gegil van Pieten dat door merg en been gaat. Het is een waar horror-tafereel en dit komt op veel kritiek van ouderen te staan. Zo zorgt het Sinterklaasjournaal ieder jaar voor ophef en krijgt menig kind een of meer slapeloze, onrustige nachten. Ook zijn kinders drukker door de ervaren spannende belevenissen, zij concentreren zich moeizamer, zijn zenuwachtig en menig kind zegt buikpijn te hebben. Ouders raken hierdoor gestrest, zij brengen dit over op de kinderen en in huis ontstaan nog meer spanningen. De jaarlijkse vraag is: “Komt het goed met pakjesavond?” Het einde is steeds dat het net op tijd goed is gekomen. Er zijn mer en meer ouders die met hun kinderen het Sinterklaasjournaal overslaan.

Aangezien niet elke televisiekijker is ingenomen met hetgeen wordt vertoond op de nationale zender en er niet wordt ingespeeld op lokale omstandigheden, zijn er tal van relatief kleinschalige initiatieven ontstaan. Deze plaatselijke of regionale uitzendingen winnen met het jaar terrein en hierdoor wordt “het lokale Sinterklaasjournaal” almaar populairder. Het zijn met name Sinterklaascomités en basisscholen die werk maken van de lokale programma’s.

Er is een trend ontstaan dat steeds meer regionale zenders hun eigen, avontuurlijke Sinterklaasuitzendingen programmeren. Zo zijn er initiatieven ontstaan in het Zeeuws-Vlaamse Hulst, het Limburgse Leudal, het West-Brabantse Bergen op Zoom en het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas.

Geplaatst: 14 november 2024
Laatst gewijzigd: 14 december 2024

~~~

©2024 Sint-Nicolaas - All rights reserved